Internationale Dag van Aseksualiteit (IDA) vindt plaats op 6 april. IDA is een gecoördineerde wereldwijde campagne waarbij de aseksuele paraplu wordt gevierd, waaronder demiseksueel, grijs-aseksueel en andere aseksuele identiteiten.

De vier thema’s van IDA zijn:

  • Activisme
  • Viering
  • Voorlichting
  • Solidariteit

Deze thema’s benadrukken de doelen van erkenning en van het mogelijk maken van het werk dat de internationale aseksuele gemeenschap en organisaties doen, met name in niet-westerse en/of niet-Engelstalige landen.

We moedigen iedereen aan die onder de aseksuele paraplu valt om deel te nemen aan IDA, met name, maar niet uitsluitend, in niet-Engelstalige en/of niet-westerse landen. Onder deelname verstaan we zelfs iets simpels als het delen van een bericht op sociale media, maar er zijn ook overal ter wereld organisaties die evenementen organiseren, campagnes voeren en goede doelen ondersteunen.

Voor Christophe (25)–die aseksueel is– is het bevrijdend om uit de kast te zijn, al is het jammer dat dit gevoel wordt overschaduwd door het onbegrip.

‘In 2019 botste ik op de term aseksualiteit en viel er een grote last van mijn schouders. Op dat ogenblik stelde ik me al jarenlang de vraag waarom ik – in tegenstelling tot al mijn leeftijdsgenoten – nooit geïnteresseerd was in seksuele activiteiten. Nadat de puzzel op zijn plaats was gevallen, kan ik zeggen dat ik me als heteroromantisch identificeer, wat betekent dat ik een romantische aantrekking tot het andere geslacht kan voelen, maar van seksuele aantrekking is er absoluut geen sprake. Andere aseksuelen dan ik hebben mogelijk andere ervaringen, gezien aseksualiteit heel gevarieerd
is en er een heel spectrum voor bestaat. Ik ben vrijgezel, maar tijdens vorige relaties had ik nooit gedacht dat seks überhaupt ooit aan bod zou komen…

Intussen zijn we drie jaar na de revelatie en ben ik openlijk uit de kast, wat de ene keer al beter ging dan de andere. Mijn familie en vrienden accepteren mij om wie ik ben of doen op z’n minst een poging om het te begrijpen, maar een ex-collega kon niet aanvaarden dat ik me aseksueel noem. “Ik nodig je uit om naar de hoeren te gaan. Ik trakteer! Als je het niet plezant vindt, neem ik het aan, maar anders geloof ik er geen
woord van”, zei die letterlijk. Niet te geloven wat sommigen kunnen uitkramen. Maar zo’n 99 procent van de bevolking is alloseksueel (iemand die in staat is om seksuele aantrekkingskracht te ervaren, red.) en voor hen is het onmogelijk om te vatten dat iemand geen interesse heeft in relaties en/of seks. Uitspraken zoals “Je bent een laatbloeier”, “Je moet de juiste nog vinden” of zelfs “Ga naar de dokter, je libido moet omhoog” worden je naar het hoofd geslingerd, meestal met de allerbeste bedoelingen, maar
voor mij zijn zulke reacties enorm kwetsend. Ik hoop dat mijn verhaal een steun kan zijn voor anderen die
aseksueel zijn, vooral voor diegenen die zich hiervan misschien nog niet bewust zijn.

Aseksuele personen vragen zich vaak af of ze misschien “kapot” zijn omdat ze geen seksuele aantrekking ervaren. Er is écht niets mis met je. Het is oké om aseksueel te zijn, maar je kan pas uit de kast komen als je beseft dat je erin zit!

Interview uit de Flair van 31 mei 2022

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.