Wim Peumans – het lief en leed van LGBT-moslims

Antropoloog Wim Peumans heeft op 15 november in de Genkse bibliotheek de aftrap gegeven voor de ‘Week van de Taboes’ met een boeiende lezing over seksualiteit, migratie en religie.

De ‘Week van de Taboes’ is een jaarlijks initiatief van de multiculturele vereniging vzw AIF+, de Actieve Interculturele Federatie + in samenwerking met de Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen van de Stad Genk, Samen Stad Maken, de Adviesraad 55+ en OGWA.

Ze willen met hun week thema’s, waar vaak nog taboes over bestaan, bespreekbaar maken. Homoseksualiteit prijkt bovenaan. Gezien de hoge betrokkenheid vaardigde OGWA een delegatie af.

Een aantal sprekers passeerden de revue als voorprogramma en onze federale Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, was bovendien aanwezig. Ze heeft Marokkaanse roots en het thema ligt haar ongetwijfeld nauw aan het hart.

Thaïs Haerens van AIF+

Thaïs Haerens, Stafmedewerker bij AIF+, beet de spits af.

Gevolgd door Jo Scheepers, de voorzitter van de Adviesraad 55 + van de Stad Genk.
‘Heel wat mensen kruipen bij hun intrek in een woonzorgcentrum weer in de kast,’ aldus
Jo Scheepers.

Onze schepen van Talentontwikkeling, Samenleven en Cultuur Anniek Nagels kwam met onthutsende cijfers, die tot nadenken stemden.
‘20% van de bevolking kan niet zichzelf zijn. We moeten ervoor ijveren dat het anders zijn aanvaardbaar is’, dixit Anniek.

Tenslotte verwelkomde Artemis Kubala, Beleidsmedewerker Armoede en Welzijn bij de Vrouwenraad – Beslist Feminist, alle aanwezigen.

De Vrouwenraad is de koepelorganisatie van verenigingen, die werken voor gelijke kansen m/v/x. We hoorden een speld vallen tijdens haar introductie en ze ging naadloos over naar de hoofdspreker van de avond.

Wim Peumans trakteerde ons op een bloemlezing uit zijn boek ‘Habibi: het lief en leed van LGBT-moslims’ om ons een inkijk te geven in de wereld van de LGBT’s in de moslimgemeenschap.

‘Homoseksualiteit en transgenderisme zijn hét taboe bij uitstek. Heel wat mensen kunnen de woorden moslim en LGBT niet met elkaar verzoenen. Reacties van onbegrip, ongeloof en afschuw zijn geen uitzondering. De Westerse wereld begrijpt moeilijk, waarom het een probleem is om uit de kast te komen in de moslimgemeenschap. De acceptatie bij Turken en Marokkanen is beduidend minder dan bij autochtonen.’, licht Wim toe.

Wim schetste de situatie mooi. ‘De LGBT-moslims worstelen tussen twee werelden. Blijven of vertrekken, spreken of zwijgen, familie of seksualiteit, God of zichzelf.’

Hun ouders hebben reeds voor de geboorte een levenspad uitgestippeld. Een huwelijk met een partner van het andere geslacht en een gezin zijn ontzettend belangrijk bij de moslims en bepalen de helft van het geloof. De familie is de hoeksteen van de samenleving.

Ze willen hun ouders niet teleurstellen en ze komen om die reden vaak niet uit de kast.’, gaat Wim verder.

Wanneer we rondkeken in de zaal, zagen we geregeld gefronste wenkbrauwen en openvallende monden. Hoe is dat mogelijk?

We hebben na de lezing nog meer begrip en respect voor de LGBT-moslims. De eeuwige tweestrijd tussen wat mag en niet mag moet verschrikkelijk zijn. De interne strijd tussen geloof en seksualiteit maakt het ongetwijfeld moeilijk voor hen. Aangezien ze niet uit de kast komen, zien ‘witte’ LGBT’s hen niet als echte LGBT’s. Aangezien homoseksualiteit bij hun geloof een taboe is, zien hun medegelovigen hen niet als echte moslims. Ze navigeren voortdurend tussen hun geaardheid en hun geloof. Het is een echte ‘survival of the fittest’.

We zijn na deze lezing met meer wijsheid over het thema naar buiten gegaan en we hebben bovendien nog heel wat stof tot nadenken. Met die gespreksstof zijn we nog een koffie en een wijntje gaan drinken en hebben we nog wat nagepraat. We zijn Wim dankbaar voor de nieuwe inzichten, waardoor we alles beter kunnen plaatsen. Graag eindigen we met een positieve noot met een citaat van één van de getuigen van het boek van Wim Peumans.

‘Het leven is geen rechte lijn. Je doet in je leven, wat op je pad komt. Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf en tegenover de mensen, die je respecteren.’

Onze vereniging staat open voor alle mensen ongeacht hun geloof, hun afkomst, hun taal en hun geaardheid. Wanneer we een steentje kunnen bijdragen, doet OGWA dat met veel plezier. Het is steeds mogelijk om contact met ons op te nemen om in alle anonimiteit een gesprek met ons te voeren. We zijn de regenboogvereniging met een hart voor alle mensen.

Verslaggever: Bert K.

16 november 2021

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.