Flyer 10 jaar Regenbooghuis Limburg

10 jaar Regenbooghuis Limburg

10 jaar Regenbooghuis Limburg; 

een moment om terug te kijken, vooruit te kijken én te vieren!

Op 6 oktober 2012 was het zover; Regenbooghuis Limburg opende haar deuren aan de Melderstraat in Hasselt. We vierden met een babyborrel het langverwachte Regenbooghuis, dé plek in Limburg voor LGBTI+ personen, hun omgeving, allies en iedereen met vragen over seksuele oriëntatie en genderdiversiteit.

Vanaf dat moment groeide het Regenbooghuis snel; verenigingen schoten als paddenstoelen uit de grond, omdat ze eindelijk het gevoel hadden dat ze konden THUISkomen.

Een grote opdoffer was de brand die het huis trof in juli 2013, maar dankzij de hulp van de vele vrijwilligers werd de warme thuishaven met vereende krachten opnieuw opgebouwd.

Vrijwilligers hebben de afgelopen 10 jaar steeds gezorgd voor de werking van het Regenbooghuis, zowel op het vlak van de ontmoetingsruimte, als het onthaal, als contacten met onder andere steden en gemeenten. “Toch zijn we ontzettend blij dat we vanaf mei 2018 een halftijdse medewerker aan konden nemen als coördinator gelijke kansen,” vertelt Eliane Luys, voorzitter van Regenbooghuis Limburg. “We hebben een exponentiële groei opgemerkt in zowel naamsbekendheid, als samenwerkingen. De acties die we één of twee keer per jaar organiseren en waarbij we de brede samenleving proberen te betrekken, hebben daar absoluut aan bijgedragen”.

Manon van Engelen, coördinator gelijke kansen, vult aan: “Eén van de gelijke kansen doelstellingen die behaald moet worden, is de brede samenleving sensibiliseren en betrekken bij de regenbooggemeenschap. We hebben dit de afgelopen jaren gedaan door onder andere de inmiddels bekende rode sjalen actie op Wereld Aids Dag 2018, waarbij mensen uit Limburg, Vlaanderen en zelfs Nederland 770 meter rode sjaal bijeen breiden, die we als een lang lint vervoerden van de Grote Markt in Hasselt naar het Regenbooghuis.
Maar ook de kunstzinnige muur in Genk, waar 24 middelbare scholen aan meewerkten rond Idahot 2019 is een voorbeeld van een prachtige actie. En niet te vergeten de wensenboom op Winterland, op Wereld Aids Dag 2019. Het zijn maar enkele voorbeelden van manieren om mensen te laten kennismaken met de regenbooggemeenschap en de boodschap uit te dragen dat iedereen mens is, ongeacht bijvoorbeeld seksuele voorkeur of genderdiversiteit. Onbekend maakt onbemind, daarom staan we open voor zoveel mogelijk communicatie met de samenleving in de breedste zin van het woord.”

Hoewel het vandaag de dag best moeilijk is om vrijwilligers te vinden én te houden, is Regenbooghuis Limburg inmiddels dus stevig verankerd in de provincie en weten ook steeds meer stads- en gemeentebesturen het huis te vinden om samen een lokaal regenboogbeleid te realiseren.

Regenbooghuis Limburg is dan ook ontzettend blij om in het weekend van 1 en 2 oktober het 10-jarig bestaan te kunnen vieren. De feestelijkheden worden afgetrapt met een receptie op zaterdag 1 oktober voor VIPS en andere belangstellenden, gevolgd door een feestprogramma tot in de vroege uurtjes en afgesloten met een koffie en taart moment voor de buurtbewoners op zondagmiddag 2 oktober om 15.00 uur.

U bent hierbij van harte uitgenodigd om dit jubileum met ons mee te vieren op 1 oktober vanaf 16.30 uur, of tijdens het buurtmoment op zondag 2 oktober aanstaande.

Related Posts