Quote van de maand november 2018

QUOTE van de maand november

Leen Dendievel

Belgisch actrice en schrijfster,

speelt o.a. Kaat in de populaire ÉEN-reeks "Thuis" en schreef de boeken "Asem" en "Hard""Niets is raar,

alles wat een mens

denkt of voelt

is des mensens,

niets is raar!"(c) Selina De Maeyer

Het interview...

Interview met Leen Dendievel  - 20-09-2018   Wie is Leen Dendievel?


Ik ben actrice en intussen ook schrijfster. Ik heb net een boek met de titel ‘Asem’ geschreven. Mijn boek is net verschenen en staat hoog in de top tien. Veel mensen, die mijn boek lezen, herkennen zichzelf. Ze zijn zich ervan bewust dat ze ook met angstaanvallen kampen, nadat ze mijn boek hebben gelezen. Die thematiek is brandend actueel. 


Ik doe mijn job ontzettend graag. Ik ben een levensgenieter. Dagelijks probeer ik op te staan met een positief gevoel. Dat is kort samengevat, wie ik ben.Hoe heb je je op de rol van Kaat (nvdr de rol van Kaat is de rol van een transvrouw in de populaire Één-soap Thuis) voorbereid? 


Ik heb toevallig een vriendin, die in haar transitie zat. Wanneer ik op de hoogte was van mijn auditie, heb ik bij haar geïnformeerd of ze mijn hulplijn wou zijn bij eventuele vragen.


Ze heeft me ontzettend goed geholpen. Ik riep haar hulp in bij alle situaties, waarbij ik twijfelde over de reactie van het personage. Ik moest bij mijn rol rekening houden met het karakter van Franky (nvdr Kaat was vóór haar transitie Franky). Het karakter van Franky was niet veranderd. Julie was er dan om mij te helpen.


Ik heb uiteraard zeer veel over het onderwerp gelezen. Ik heb elk artikel gelezen en ik heb er zeer open over nagedacht. Ik doe dat nog steeds.Kan je je een moeilijke situatie voor de geest halen, waarvoor je de hulp van Julie hebt ingeroepen?


Het is lang geleden. Het is reeds twee jaar geleden. Iemand sprak me bijvoorbeeld over de operatie aan. Ik kreeg de vraag van een man. Ik vroeg me af of het een verschil is, wie dat vraagt. Maakt het uit of een man of een vrouw dat vraagt?


Julie heeft me dan gevraagd, hoe de persoon in kwestie ten opzichte van Kaat stond. Het was bijvoorbeeld belangrijk om te weten of Kaat en die persoon goede vrienden waren, of het de vriend van een vriendin was,… Ik kon daar dan met haar over praten. Je hebt assistente in de psychologie gestudeerd. Heeft dat geholpen bij de voorbereiding van je rol?


Ik sta sowieso open in het leven en ik vind niets raar. De psyche van de mens interesseert me enorm. Dat is ook de reden, waarom ik die studies heb aangevat.

Ik ben van mening dat alles bespreekbaar moet zijn. Niet de opleiding, maar mijn ingesteldheid heeft me geholpen.Zou je ooit in de psychologie aan de slag willen gaan en bijvoorbeeld transgenders willen begeleiden?


Het is nooit mijn bedoeling geweest om die weg te bewandelen. Ik heb nooit de bedoeling gehad om in de praktijk aan de slag te gaan.


Mijn boeken zijn een beetje uit die studies voortgevloeid. Wanneer ik iets met die studies doe, ga ik een andere richting inslaan. Dat is een plan B.

Ik ben aan het nadenken om nog een bijkomende opleiding te volgen. Ik ga geen praktijk oprichten. De lijn tussen realiteit en fictie is bij sommige mensen moeilijk te trekken. Ben je ooit aangesproken en/of nageroepen op straat door mensen, die je als een echte transgender zien?


In het begin heb ik gemerkt dat mensen keken om na te gaan of mijn borsten echt waren. De mensen vroegen zich af of ik een echte transgender was.

Dat is een compliment als speler en ik vind dat niet erg.


Het gebeurt dat transmannen en/of transvrouwen me aanspreken en zeggen dat ze ook zoals Kaat zijn. Ik vind het tof dat ze dat persoonlijk tegen mij komen zeggen. Op één of andere manier hoor ik ook bij die groep. Ik speel het, maar ik ben de eerste Belgische actrice met de rol van een transgender. Ik voel me dan ook een beetje ingesloten in die groep.Wat vind je ervan dat de transgenderthematiek in een Vlaamse soap is terechtgekomen?


Ik vind dat fantastisch, omdat dat de mensen verplicht om dat thema in huis te nemen. De mensen zijn op die manier verplicht om een transvrouw te leren kennen.


In het dagelijkse leven vermijden ze misschien dat thema. Ze weten niet, hoe ze met transgenders moeten omgaan. Wanneer ze naar ‘Thuis’ kijken, moeten ze mij erbij nemen.


Ik vond het ook goed dat Frank (nvdr Frank is de papa van Kaat) aanvankelijk tegen de transitie van Kaat was. De mensen, die het ook moeilijk met dat thema hadden, konden samen met Frank groeien. Frank is op dit moment helemaal akkoord met het gegeven. Ik hoop dat de tegenstanders zijn meegegroeid met Frank en dat ze dat ook hebben aanvaard. Er zijn ongetwijfeld nog mensen, die het nog niet hebben aanvaard. Dat is niet eenvoudig. Je kan de mensen niet forceren. Ik denk dat het door de rol van Kaat de goede richting is uitgegaan.Had je een boodschap/een missie, voordat je aan die rol begon?


Ik wil veel dingen de wereld insturen. De mensen vinden snel iets raar. Dat zijn biologische fouten. Wanneer er in een rozenstruik bijvoorbeeld een pissebloem groeit,

is dat bijvoorbeeld een biologische fout.


De transgenders hebben er niet voor gekozen om in het foute lichaam te zitten. Dat is niet raar. Dat is gewoon. Vrouwen, die op vrouwen vallen en mannen, die op mannen vallen. Dat is niet raar. Dat is liefde en dat maakt toch allemaal niet uit. Ik wil vooral de wereld insturen dat niets raar is. De mensen moeten alles begrijpen.


Er zijn uiteraard ook dingen, die niet door de beugel kunnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan pedofilie. We moeten in die situatie echter ook kijken, vanwaar dat komt en wat we daaraan kunnen doen.


We moeten dat op één of andere manier gaan beschermen. Het gegeven van holebi’s en transgenders hoef je niet te gaan beschermen. Dat is gewoon liefde.

Het kan toch niet mooier zijn.Wat zou het mooiste compliment over je rol van Kaat kunnen zijn/welk is het mooiste compliment, dat je al over je rol van Kaat hebt gekregen?


Dat is een moeilijke vraag. De complimenten kwamen vooral in het begin en dat is al twee jaar geleden.


De mensen, die na de rol, sneller uit de kast durfden te komen. Hun familie kende door de rol ook iemand, die zo was. Ik vind het leuk dat mensen zeggen dat ze ook een transvrouw kennen. Ze maken dan een allusie op Kaat. Kaat is de transgender, die ze kennen.   


De laatste maanden is dat Bo (nvdr Bo Van Spilbeeck). Ik vond de outing van Bo top. Dat is weer een stapje dichter. Ik speel een fictief figuur en Bo is echt.

De kijkers hebben echt de transitie gezien.


Het is mooi om te zien, hoe Bo is open gebloeid en hoe ze daarmee omgaat. Dat is niet meer gespeeld. Ik vind het ook ontzettend moedig dat ze daarvoor in de media openlijk voor uitkomt.


Ik vind het mooi dat ze het volledige proces laat zien. Ze laat duidelijk zien dat het stapje voor stapje is. De mensen zijn meelevend. Ik vind dat fijn.Recent heeft de Amerikaanse actrice Scarlett Johansson, die de rol van een transgender zou vertolken, bakken kritiek gekregen. Ze is gezwicht onder die kritiek en ze heeft de rol teruggegeven. De kritiek was dat je die rol enkel als een echte transgender kan spelen. Wat vind je daarvan? 


Ik vind dat heel spijtig. Je kan dan bijvoorbeeld ook geen verkrachter spelen. Ik ben geen advocate. Ik kan dan ook geen advocate spelen. Ik vind het net leuk dat bijvoorbeeld een transman of een transvrouw een gewoon personage speelt. Laat mij een transvrouw spelen! Het is toch spelen.


Ik vind het ook belachelijk. Ik vind dat ze die rol niet had mogen laten schieten en ondanks de bakken kritiek dat gewoon had moeten doen.


Wanneer ik een crimineel in een film moet spelen, is dat onmogelijk. Ik ben geen echte crimineel.

Ze moeten dan iemand uit de gevangenis gaan halen om een crimineel te spelen. Ik vind dat een rare redenering.


Het is echt niet waar dat je geen geloofwaardige transvrouw kan spelen, wanneer je geen echte transvrouw bent. Het gaat over acteren. Wanneer je echte advocates, verkrachters, criminelen, transgenders,… de rol laat spelen, is er geen sprake meer van acteren.Is de rol van Kaat één van de moeilijkste rollen, die je ooit hebt moeten spelen? 


Neen. Ik heb al moeilijkere rollen gespeeld. Die rollen lagen nog verder van mij af. De rol van Kaat ligt ver van mij af en ik heb me daar bij wijze van spreken voor moeten bijscholen. Een rol als een dom blondje met een Limburgs accent ligt bijvoorbeeld ook heel ver van mij af. Ik moet op die rol ook trainen.

Dat vraagt dezelfde voorbereiding als een andere rol.Zou je de Facebookpagina van OGWA willen liken?


Ik zit zelf niet meer op Facebook. Mijn lief (nvdr de zanger Udo is het lief van Leen Dendievel) heeft nog een Facebookpagina en ik ga aan hem vragen om jullie Facebookpagina te liken.


Ik heb afscheid genomen van Facebook. Facebook is aan het verdwijnen. De oude garde blijft nog bij Facebook hangen, maar Instagram is op dit moment ‘hotter’.

Ik ga het interview op Instagram delen, wanneer jullie het op jullie website publiceren.