Quote van de maand juni 2018

"Je hebt mannen en vrouwen, homoseksualiteit en heteroseksualiteit,

alles daartussen is een grijze zone, volgens mij is niemand 100% hetero of homo, dus waarom daar moeilijk over doen?"Guy Swinnen

Belgisch muzikant,

vooral bekend als frontzanger en gitarist

van The Scabs

IINTERVIEW MET GUY SWINNEN, DE LEADZANGER VAN THE SCABS 


Wie is Guy Swinnen?  


Ik ben muzikant en ik ben van opleiding grafisch technicus. Mijn carrière begon bij de pre-press, de voorbereidende afdeling in een drukkerij. Muziek was aanvankelijk meer een hobby. Mijn hobby was uiteindelijk zo succesvol, zodat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Dat stemt me uiteraard zeer tevreden. Op dit moment ben ik 57 En ben ik nog steeds muzikant.Wat is uw gevoel over de thematiek van holebi’s? Is dat volgens u volledig aanvaard en is dat bespreekbaar? 


Ik heb eigenlijk de indruk dat dat de laatste jaren een beetje aan het teruglopen is. Ik heb mijn tienerjaren in de jaren 70 doorgebracht. Je had in die tijd bijvoorbeeld de glamrock als genre. Dat was een genre, die veel met androgyniteit speelde. Bijvoorbeeld mensen als David Bowie, T-Rex en alle, aanverwante groepen.


Dat was niet ongewoon om een geschminkte man te zien. Zijn geaardheid lieten ze dan ook in het midden. Aanvankelijk waren er veel speculaties over de geaardheid van David Bowie, maar dat speelde voor mij eigenlijk geen rol. Dat werd omarmd en ik stond daar niet bij stil. Ik stelde me ook geen vragen over zijn geaardheid. Dat interesseerde me niet. Seksualiteit is in mijn ogen iets voor de privé-sfeer en androgyniteit paste ook bij popmuziek.


De laatste jaren heb ik de indruk dat de mensen weer een beetje conservatiever aan het worden zijn. Ik vind dat zeer moeilijk om te begrijpen. Eerlijk gezegd dacht ik dat we die strijd al een tijdje achter de rug hadden, maar blijkbaar is dat niet het geval. Dat komt een beetje door de migratiepolitiek en door de invloed van godsdiensten. Enkele maanden geleden zag ik op Canvas een gesprek met een imam, een vertegenwoordiger van de Joodse godsdienst en een vertegenwoordiger van de Katholieke godsdienst. Ze stelden hen een vraag over hun reactie bij een eventuele outing van één van hun kinderen. De reacties van de drie personen waren zeer bedenkelijk. Ik begrijp niet goed, waarom dat vandaag de dag nog zo’n probleem is.Zou de muziekwereld een steentje kunnen bijdragen om die thematiek meer aanvaardbaar te maken?


Ik denk dat wel. Bovendien denk ik dat mensen, die actief zijn in de muziekwereld, daar sowieso altijd mee te maken hebben gehad. In het verleden hebben we ook anders geaarde backing vocals gehad. We stonden daar niet bij stil. Mensen, die met muziek bezig zijn, zijn sowieso meer met emotionaliteit bezig dan bijvoorbeeld een zakenman. Dat hoort daar éénmaal bij en ik heb dat altijd zeer vanzelfsprekend gevonden. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat zoiets een probleem kan zijn. Conchita Wurst, de winnares van het Eurovisiesongfestival van 2014, wilde een statement tegen discriminatie maken. Is een Europese liedjeswedstrijd het geschikte kanaal om dat statement te maken? 


Ik vind dat zeer belangrijk. Kussende mannen in een videoclip vormen nog steeds een zeer groot taboe. Dat moet toch perfect kunnen.


In de jaren 70 was ik ook een grote fan van Elton John. Ik was me er zich goed van bewust dat zijn nummers ‘Your song’ en ‘Daniel’ liefdesverklaringen voor zijn tekstschrijver waren. Dat was voor mij een gewone liefdessong. Het feit dat dat een homoseksuele achtergrond had, maakte voor mij weinig verschil uit.


De Ierse zanger Hozier heeft in zijn videoclip voor ‘Take me to Chruch’ bijvoorbeeld kussende mannen in beeld gebracht. De speculaties over zijn geaardheid staken onmiddellijk de kop op. Is de maatschappij er dan toch nog niet klaar voor? 


Er is toch nog heel wat schroom bij de mensen. Mensen, die gaan discrimineren op basis van homoseksualiteit. Dat is van de tijd van de Middeleeuwen. 


Wanneer ik bijvoorbeeld berichten op Facebook post en ik het opneem voor de rechten van homo’s, krijg ik ook de vraag of ik homo ben. Ik ben geen homo, maar ik vind dat iedereen recht heeft op zijn eigen seksualiteit. Dat behoort tot de privé-sfeer, maar iedereen heeft daar de vrije keuze in. Om mensen daarvoor in een hokje te plaatsen vind ik een zeer vreemd gegeven. Een aantal jaren geleden hebben jullie de song ‘My love’ over een man-vrouwrelatie uitgebracht. Zou u overwegen om ooit een song over een man-manrelatie te maken? Zo ja, wat zouden dan de eventuele reacties daarop zijn? 


Ik denk dat de mensen zich dan onmiddellijk vragen over mijn geaardheid zouden gaan stellen. In opdracht zou ik daar misschien een song over kunnen schrijven. Ik schrijf altijd vanuit een eigen beleving. Aangezien ik heteroseksueel ben, ga ik eerder geneigd zijn om over een heteroseksuele relatie te schrijven. 


Begin jaren 90 hebben we een clipje voor ‘Hard Times’ gemaakt. Dat is ook een song over een heteroseksuele relatie. Je kan in de clip een dame zien, maar die dame blijkt een man te zijn. Ze is een travestiet. Ze trekt halverwege de clip haar pruik af en het blijkt dan over een man te gaan. Dat was een idee van de regisseur en we stonden daarvoor open. We vonden dat dat kon. Het was ook een beetje de bedoeling om de controverse op te zoeken. Op 24-01-2018 begon het programma m/v/x op de zender Één. Dat is een programma, waarin een aantal transgenders hun verhaal doen. Veel mensen vinden dat een stap te ver. Hoe staat u daar tegenover? 


Wanneer iemand zich niet gelukkig in zijn vel voelt, wie zijn wij om daarover te oordelen. In de natuur heb je mannen en vrouwen. Alles, wat daar tussen zit, is één grote, grijze zone. Volgens mij zijn de mannen, die het hardst tegen homoseksualiteit roepen en die een beetje homofoob zijn, zijn dat mannen met twijfels over hun eigen seksualiteit. Ik denk dat er niemand bestaat die voor 100% volledig heteroseksueel of voor 100% volledig homoseksueel is. Dat is altijd een mengvorm. Dat is één grote, grijze zone. Waarom zouden we daar moeilijk over doen?


Wanneer mensen zich niet goed voelen en de kans bestaat om daar iets aan te doen, help die mensen dan gewoon!
Komen holebi’s volgens u op dit moment nog te stereotiep in de media aan bod? 


Ze maken er soms nogal gemakkelijk een mediacircus van, terwijl dat zo niet hoeft te zijn. Dat zijn dikwijls ook zeer excentrieke figuren. Dat zijn ook een beetje de baanbrekers. Ze durven daar zeer expliciet voor uitkomen en ze zijn zeer excentriek. Dat zijn de mensen, die de weg moeten vereffenen voor andere mensen, die liever in de schaduw wensen te blijven en zeer verlegen zijn. Je hebt dat ergens een beetje nodig. Hoe meer aandacht men daar aan schenkt, hoe beter men dat taboe kan gaan doorbreken. Dat is toch nog altijd een beetje een taboe.  Zeker het geval van transgenders.Wat vindt u van de initiatieven, die we als OGWA nemen? Wat vindt u ervan dat zo’n diversiteitsvereniging bestaat? 


Aangezien de houding van de maatschappij tegenover homoseksualiteit een beetje conservatiever aan het worden is, vind ik dat zeer nodig. In de jaren 70/80 dacht ik dat dat binnen een goede 10 jaar van de baan zou zijn.Denkt u dat een vereniging, die voor de rechten van de holebi’s en transgenders opkomt, ooit niet meer nodig gaat zijn?


Dat vind ik moeilijk in te schatten. Dat is altijd een beetje een golfbeweging. Bij de Grieken en de Romeinen was homoseksualiteit normaal. Ze beschouwden dat in de Oudheid dan ook niet als iets tegennatuurlijks.


Tegenwoordig zeggen veel mensen dat dat tegen de natuur is. Dat is echter niet het geval. In het dierenrijk is er ook zeer veel homoseksualiteit. Ze doen daar in die context ook zeer gewoon over.


Vroeger was dat geen zaak. Tegenwoordig zitten we in een periode, waarin er sprake is van een hernieuwde preutsheid. Die slinger gaat weer moeten doorslaan, totdat er weer meer begrip is voor alle vormen van seksualiteit. Wil u met OGWA geassocieerd worden? Wil u onze Facebookpagina dan liken? 


Ja, ik heb daar absoluut geen problemen mee. Ik doe dat regelmatig. Ik heb onlangs een grapje over een ‘anti-gay’-betoging op Facebook gepost. Er stond iemand met een bord bij. Ik herinner me de tekst op dat bord niet meer, maar de persoon met dat bord maakte eigenlijk de volledige betoging belachelijk.


Ik ben enorm veel voor vrijheid. Iedereen heeft ook het recht op een eigen levensbeschouwing. We moeten waakzaam zijn dat we de vrijheid van iedereen vrijwaren. Iedereen moet recht hebben op een vrije keuze of dat op gebied van seksualiteit of op het gebied van levensbeschouwing is. We moeten elkaar daarin niet gaan bekritiseren. Dat doet godsdienst de laatste tijd. Ik heb het dan niet enkel over de Islam, maar ook over het Katholicisme. Bij het Katholicisme gaan er hier en daar stemmen op om daar open over te zijn, maar het Jodendom is daar vrij categoriek tegen.

QUOTE van de maand

"In de jaren 70/80 dacht ik dat dat binnen een goede 10 jaar van de baan zou zijn."

"Ik ben enorm veel voor vrijheid.

Iedereen heeft recht op een eigen levensbeschouwing.

We moeten waakzaam zijn dat we de vrijheid van iedereen vrijwaren."

"De laatste jaren heb ik de indruk dat mensen weer een beetje conservatiever aan het worden zijn.

Ik vind dat zeer moeilijk om te begrijpen."

"Kussende mannen in een videoclip vormen nog steeds een zeer groot taboe.

Dat moet toch perfect kunnen!"

"Mensen die gaan discrimineren op basis van homoseksualiteit. Dat is de tijd van de middeleeuwen"

Het interview...