Quote van de maand augustus

QUOTE van de maand

"Wat mij vooral bezig houdt is dat er mensen zijn die agressief reageren.

Dan denk ik: "

Waar komt dat in godsnaam vandaan?""Andrea Croonenberghs

Actrice, zangeres

en presentatrice

Het interview...

Wie is Andrea Croonenberghs?    


Ik ben actrice, zangeres en presentatrice.  Bovendien ben ik ook een beginnend ontwerpster van tafeltjes. Een groot deel van mijn carrière heb ik als omroepster bij de VRT gewerkt. Ik heb ook enkele programma’s gepresenteerd en ik heb rollen vertolkt in Windkracht 10, Flikken, Kinderen van de Wind, Emma en nog een aantal andere fictiereeksen.


Verder speel ik ook vaak theater. We hebben op 8 maart première van Een Inspecteur belt aan in het Antwerps Fakkeltheater. Ik ben intussen 20 jaar ambassadrice van Het Huis. We vieren op 26 februari ons twintigjarig jubileum. Het Huis is een neutrale bezoekruimte voor ouders en kinderen uit problematische situaties zoals vechtscheidingen. Het Huis is niet gesubsidieerd, maar ‘helaas’  zeer noodzakelijk.Wat is uw connectie met Genk? 


Ik ben van Genk afkomstig. Op dit moment ga ik vooral nog naar Genk voor mijn zus die daar woont. Mijn moeder zal in het voorjaar al vijf jaar overleden zijn. Toen ze nog leefde, ging ik wekelijks naar Genk.


Ik heb mijn volledige jeugd in Genk doorgebracht. Later ben ik in Antwerpen gaan studeren en in die periode ging ik nog regelmatig naar huis. Als kind wist ik al dat ik in Antwerpen wile wonen. Ik ben altijd verliefd geweest op die stad.


Mijn connectie met Genk is wel iets meer dan mijn jeugd. Mijn vader was architect en veel gebouwen zijn van zijn hand. Ik ken veel mensen in Genk, maar naast de contacten met mijn zus en een aantal familieleden heb ik geen rechtstreekse contacten meer in Genk. Ik woon intussen langer in Antwerpen dan ik ooit in Genk heb gewoond.Heeft u het gevoel dat de aanvaarding van holebi’s en transgenders in Antwerpen beter is dan in Genk?


Ik heb daar eerlijk gezegd niet echt zicht op, maar ik heb in mijn vriendenkring heel wat homo’s. Ze komen vaak uit de televisie- of theaterwereld. Misschien komen in dat milieu mensen sneller uit de kast, al is ook dat wellicht een vooroordeel.


Bij mijn jeugdvrienden had ik niet onmiddellijk het gevoel dat één van hen homo was. Ze zijn misschien later uit de kast gekomen. Mensen komen nu misschien gemiddeld op jongere leeftijd uit de kast dan vroeger.

Ik hoop vooral dat dat zo is, omdat dat uiteraard fijner is voor je welzijn.


Het kan zijn dat er een grotere openheid van geest in een grote stad is. Ik durf dat echter niet met zekerheid zeggen. Er zijn nog veel vooroordelen. Dat is een feit. Het woord ‘gay bashing’ is niet voor niets uitgevonden. Een vriend van mij is ook op straat zonder reden afgetuigd. Ik weet niet wat de exacte reden was. Hij is homo, maar ik weet niet of dat de reden was of dat dat puur uit agressie was. Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is. Jullie zouden anders jullie vereniging ook niet in het leven hebben moeten roepen.De actrice Leen Dendievel speelt de transvrouw Kaat in de VRT-soap Thuis. Stel dat ze ooit aan u vragen om de rol van een transvrouw te spelen, zou u dan op dat aanbod ingaan?


Ik zou er niet aan twijfelen om zo’n rol te spelen. Volgens mij kan dat een heel rijke rol zijn. Bovendien is dat iets nieuws en het is altijd fijn om nieuwe dingen te exploreren. Zo een rol lijkt me heel apart om je tanden in te zetten. Geen twijfel mogelijk dat ik die rol zou aanvaarden.Hoe zou u zich dan op die rol voorbereiden?


Om aan dat personage gestalte te geven zou ik met mensen gaan praten. Want ik kan me dat niet zomaar voorstellen, hoe dat voelt. Ik prijs me gelukkig dat ik als vrouw goed in mijn vel zit. Ik zou ook wel es een dag in een mannenlijf willen rondlopen, en graag es rechstaand willen plassen, maar ik heb nog nooit uit mijn vrouwenlichaam gewild.


Ik denk dat dat ontwrichtend moet zijn, wanneer je zijn en je geslacht niet matchen, wanneer je er niet over kan praten of de middelen ervoor niet hebt om er iets aan te veranderen. Ik kan ga er vanuit dat die operaties veel geld kosten en dat je die niet zomaar allemaal terugbetaald krijgt.Sommige mensen kunnen moeilijk de lijn tussen realiteit en fictie trekken. Veel acteurs en actrices krijgen verwijten naar hun hoofd geslingerd, die eigenlijk bedoeld zijn voor het personage, waaraan ze gestalte geven. Stel dat je de rol van een transvrouw vertolkt en de mensen je op straat verwijten naar je hoofd slingeren! Die verwijten zijn niet enkel naar jou gericht, maar naar transgenders in het algemeen.

Hoe zou jij die verwijten een halt toeroepen? 


Wanneer ik de rol van een transvrouw zou vertolken, zou ik zeker een gesprek aangaan met mensen die hun bedenkingen hebben. Ik denk dat dat op dat moment je taak is. Je hebt er dan immers over nagedacht en je bent in de huid van een transvrouw gekropen. Ik zou het dan als mijn plicht zien om daarover te praten, mensen aan te zetten om daarover na te denken en om vooroordelen weg te werken. We zijn op heel veel niveaus bevooroordeeld. Daarbij stilstaan is heel nuttig.In 2014 heb je in de jury van Mister Gay gezeteld. Waarom ben je op de vraag om in de jury te zetelen ingegaan en hoe heeft u die ervaring beleefd? 


Ik ben niet echt voor verkiezingen, ook niet voor Miss Verkiezingen. Het badpakkengedeelte en de vleeskeuring zijn niet mijn ‘cup of tea’. Bram Bierkens, (nvdr de organisator van Mister Gay Belgium) heeft me de vraag gesteld. Zijn argument dat het de bedoeling was om een goeie ‘ambassadeur’ te verkiezen voor de  holebigemeenschap  heeft me overtuigd om op zijn vraag in te gaan. Dat vond ik een nobele doelstelling.


Ik ben naar die verkiezing gegaan in het gezelschap van één van mijn beste vrienden, die homo is. Hij heeft zich daar zeer goed geamuseerd. (lacht)


Er waren proeven en toestanden, waarover ik mijn bedenkingen had. Mijn plaatsje in de jury was voor mij dan ook goed voor één keer. Maar mijn aanwezigheid op die verkiezing en mijn steun voor holebi’s was en is wel oprecht omdat ik denk dat je daarmee een belangrijk signaal geeft. Ik ben vies van alle vormen van extremisme maar ik ben wel van mening dat het individu op zich belangrijk is en dat we wie excentriek of anders is moeten omarmen en dus discriminatie in alle mogelijke vormen moeten bestrijden en elke vorm van gelijkheid en integratie moeten helpen bevorderen.
Op 09-02-2018 is Mister Gay 2017 Jaimie Deblieck aangevallen en uitgescholden op straat.

Hij is in het ziekenhuis beland. Wat is uw reactie daarop?


(Onder de indruk) Dat is nogmaals het bewijs dat er nog veel werk aan de winkel is. Ik kan niet begrijpen, waarom iemand die anders is, agressie opwekt. Iemand fysiek aanvallen gaat er bij mij echt niet in. Iemand aanvallen, omdat hij anders is, getuigt van een engheid.


Ik denk dan dat die mensen het hoogstwaarschijnlijk moeilijk met zichzelf hebben en boordevol frustraties zitten en dat op een of andere kortzichtige manier afreageren. Wanneer je evenwichtig in elkaar zit en je tweemaal nadenkt, is er geen enkele reden te bedenken om dat te doen. 


Dommigheid, kortzichtigheid, een gebrekkige opvoeding,… kunnen misschien aan de basis liggen.

Ik zou graag in het hoofd van die ‘aanvallers’ willen kunnen kijken. Ik zou graag hun beweegredenen kennen. Dat zijn mensen, die volgens mij zware begeleiding nodig hebben. Ze zijn misschien niet enkel qua ‘gay bashing’, maar ook op andere vlakken een gevaar voor de maatschappij. Het is heel triestig dat zoiets gebeurt.Wat vond u van de outing van de VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck als transvrouw? 


Ik kan enkel blij zijn voor haar.  Wanneer ze dat op die leeftijd doet en ze alle mogelijke operaties overweegt, is dat waarschijnlijk de beste zet van haar leven. En ik vind het ook wel moedig.


Want ze gaat hoogstwaarschijnlijk ook veel tegenkanting krijgen. Op de foto’s die nu circuleren, zie je heel duidelijk een stralende Bo en dat is geweldig.  Maar ik denk meteen ook aan de echtgenote. Ze aanvaardt misschien veel in liefde en in vriendschap maar dat lijkt me toch een moeilijk kwestie want ze heeft geen man meer. Ze heeft nu een vrouw, die man was. Ik denk dat dat verschrikkelijk lastig zal zijn, maar dat zijn eigenlijk onze zaken niet. Ik vind het heel fijn dat Bo daarmee naar buiten komt en dat zij daar openlijk over praat. Chapeau!Je hebt ooit meegewerkt aan de theaterproductie ‘Anders nog iets?’, die zich op een anderstalig doelpubliek richtte. Zie je een theaterproductie, waarin de thematiek rond holebi’s en transgenders wordt aangekaart, ook mogelijk? Is het dan eventueel mogelijk om met zo’n theaterproductie naar de scholen te trekken? 


We kregen heel wat cursisten uit het avondonderwijs in de theaters voor ‘Anders nog iets?’. De leerkrachten bereidden die voorstelling dan ook voor. Ze gaven bepaalde teksten en liedjes in de klas, zodat hun cursisten die teksten bij de voorstelling reeds kenden, meezongen en reageerden. Dat waren heel fijne interactieve voostellingen. Alle nationaliteiten zaten daar in de zaal. 


Is zoiets mogelijk voor jullie thematiek? Natuurlijk. Er zijn zoveel thematische voorstellingen voor een schoolgaand publiek. Er wordt gewerkt rond drugs, oorlog, pesten .…. Ze gaan hoogstwaarschijnlijk ook al rond vluchtelingen hebben gewerkt.


Holebi’s en transgenders zij dus ook een perfect thema om voorstellingen rond te maken en om mee rond te trekken. Op die manier kan je dan ook weer inzicht bevorderen en jonge mensen kennis laten verwerven over die thematiek. Je kan daarmee uitdragen dat dat in onze maatschappij bestaat en dat dat niet abnormaal is.  Dat kan ook op een interactieve manier.   


 

Wil u met OGWA worden geassocieerd? Wil u onze Facebookpagina liken? 


Ik vind dat geen enkel probleem om te laten zien dat ik achter die thematiek sta. Dat   

is voor mij een evidentie.
"Ik heb mijn volledige jeugd in Genk doorgebracht Mijn vader was architect en veel gebouwen zijn van zijn hand."

" In mijn vriendenkring zijn heel wat homo’s. Ze komen vaak uit de televisie- of theaterwereld. Misschien komen in dat milieu mensen sneller uit de kast, al is ook dat wellicht een vooroordeel."

"Mensen komen nu misschien gemiddeld op jongere leeftijd uit de kast dan vroeger.

Ik hoop vooral dat dat zo is, omdat dat uiteraard fijner is voor je welzijn. "

"Ik ben naar die verkiezing gegaan in het gezelschap van één van mijn beste vrienden, die homo is. Hij heeft zich daar zeer goed geamuseerd. (lacht) "

"(Onder de indruk) Dat is nogmaals het bewijs dat er nog veel werk aan de winkel is. Ik kan niet begrijpen, waarom iemand die anders is, agressie opwekt. Iemand fysiek aanvallen gaat er bij mij echt niet in. Iemand aanvallen, omdat hij anders is, getuigt van een engheid. "

"Ik kan enkel blij zijn voor haar.  Wanneer ze dat op die leeftijd doet en ze alle mogelijke operaties overweegt, is dat waarschijnlijk de beste zet van haar leven. En ik vind het ook wel moedig."

" Op die manier kan je dan ook weer inzicht bevorderen en jonge mensen kennis laten verwerven over die thematiek. Je kan daarmee uitdragen dat dat in onze maatschappij bestaat en dat dat niet abnormaal is."