OGWA kleurt de wijnranken van MineWine in een regenboogtintje
In aanloop naar de IDAHOT-week vanaf 14 mei hebben schepen Anniek Nagels, OGWA-mama Bieke, de kernleden van OGWA en een aantal sympathisanten de handen uit de mouwen gestoken. We beklommen met kwast en verf de wijnranken van MineWine aan C-mine in Genk om de plantstaven te schilderen in de zes kleuren van de regenboogvlag. Na het regenboogzebrapad in 2018 en de regenboogbanken in 2022 hebben we sinds 2 mei een derde regenboogelement in het Genkse straatbeeld: de regenboogwijngaard. De wijngaard is te bezichtigen vanop één van de toppen van de terrils van Winterslag.
MineWine, een burgerbudgetproject met een regenbooghart
VZW MineWine is een project om aan te tonen dat wijnbouw mogelijk is op de terrils en om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te bekwamen tot ‘wijnwerker’. De site, waar in het verleden mijnwerkers waren, zijn wijnwerkers aan de slag. Dat kan tellen als symboliek. Het belangrijke Genkse mijnverleden komt op die manier weer tot leven. Van mijnbouw naar wijnbouw.
Één jaar geleden nam Rik Froyen, één van de drijvende krachten achter MineWine, contact op met het voorstel om de plantstaven van MineWine een regenboogkleur te geven. Het idee kwam van de moeder van Rik. Ze stuurde hem een foto van gekleurde wijngaardpalen.
Na de gebeurtenissen op het Atlas Collega tijdens IDAHOT 2023 voelde Rik de noodzaak om zijn steentje bij te dragen om ons een hart onder riem te steken. Rik legde zijn plannen voor aan zijn medecompagnons bij VZW MineWine Jos en Rina en het drietal was unaniem om MineWine om te toveren in een regenboogwijngaard.
De regenboogwijngaard was beklonken. Hoogstwaarschijnlijk met een goed glas wijn. Bedankt aan de MineWiners om aan ons te denken en ons de kans te bieden om dit te kunnen realiseren!
Toffe, verbindende activiteit
Vol goede moed klauterden de schilders naar boven om in actie te schieten. Het was een uitdaging om met een bakje vol verf naar boven te gaan. Na een aantal minuten waren de eerste resultaten reeds zichtbaar. Heel wat voorbijgangers keken verwonderd en toonden interesse in wat we aan het doen waren. De reacties waren zeer positief. Er klonk regelmatig aanmoedigend getoeter van de voorbijrijdende vrachtwagens. We voelden ons gesteund en het werk schoot goed op.
De catering zat daar ook voor iets tussen. Met broodjes, frisdrank en uiteraard … wijn ging het nog wat vlotter. Het was weer een toffe activiteit en ook een teambuilding om de krachten te bundelen om te blijven strijden voor de rechten van de regenbooggemeenschap.
Bedankt aan alle aanwezige schilders om een mooi kunstwerk af te leveren en de regenboogkleuren te vereeuwigen op een mooi stukje natuur!
Enthousiaste pers
Het mooie initiatief was ook niet onopgemerkt gebleven bij de pers. Radio 2 Limburg, Radio GRK en Gaylife waren van de partij. De fotografen deinsden voor niets terug en klommen ook naar boven om mooie beelden te schieten.
De schilders poseerden voor de foto en ze bleven er op los schilderen. Beetje bij beetje begon er een regenboog boven de wijngaard uit te torenen. Tijdens de werken waren we aangenaam verrast om het eerste verslag over onze activiteit reeds te horen op de radio. Dat gaf ons nog meer vleugels en we dreven het tempo op om de klus te klaren vóór het voorspelde onweer zou losbarsten.
De regenboogvlag gewikkeld rond één plantstaaf hebben we samen met de verzamelde pers naar beneden getrokken om een mooi bord te onthullen met een allesomvattende tekst.
“In Genk mag iedereen zichzelf zijn. Samen met MineWine maken we van Genk een holebi- en transgendervriendelijke stad.”
44 regenboogplantstaven in alle kleuren van de regenboog
Na 5 uur kregen 36 van de 44 plantstaven 1 kleur van de regenboogvlag. De 2 palen in het midden kregen alle kleuren van de regenboog. Om het plaatje compleet te maken kregen ook 6 plantstaven aan de voet van de wijngaard alle kleuren. Uit welke richting je ook komt gewandeld de volgorde van de kleuren is in de beide richtingen correct. Het is duidelijk dat er ook aandacht was voor details om een pronkstuk te maken van de unieke wijngaard.
De weergoden waren ons goedgezind. Wat wil je: wanneer je een natuurfenomeen zoals een regenboog aan het maken bent, stem je hen gunstig. Net vóór de eerste bliksemflits was de klus geklaard en verlieten we de Genkse regenboogwijngaard met een voldaan gevoel.
De volgende oogst gaat een topoogst zijn. Hoe kan het ook anders: een wijngaard met bovenaan een regenboog kan alleen maar zorgen voor topwijn. Benieuwd naar de locatie van deze unieke wijngaard? Kijk dan op www.minewine.be!
IDAHOT 2024
Deze activiteit was nog maar een voorproefje van IDAHOT 2024. Benieuwd naar wat we nog allemaal in petto hebben tijdens IDAHOT 2024?
Neem dan een kijkje op www.ogwa.be en ontdek waaraan je je kan verwachten! We hebben een mooi programma uitgewerkt en hopen jullie massaal te mogen verwelkomen. We vieren vanaf 14 mei tot en met 17 mei.